Press Room

Press Room


Achiziția unui server este o decizie importantă pentru orice companie, o alegere făcută pe minimum 5 ani. Dacă nu doriți să regretați un cincinal decizia luată, dar nici să vă blocați banii într-o investiție ce se va amortiza după închiderea ciclului de viață al echipamentului, specialiștii PRO SYS vă pot ajuta să alegeți configurația optimă.

98% dintre companiile din Europa și America de Nord utilizează servere on-premises pentru a-și rula aplicatiile: de la email pana la ERP. Și nu au de gând să renunțe prea curând la acest model „tradițional“ – conform studiului „2019 State of IT Budgets“, realizat de Spiceworks, 36% dintre companii intenționează să achiziționeze noi servere în 2019, iar 25% anul viitor.

Principalele motive care susțin această decizie sunt:

• Creșterea volumului activităților de business - 50%;

• Scăderea performanței serverelor vechi - 38%;

• Costurile de mentenanță ale echipamentelor îmbătrânite - 38%;

• Problemele de disponibilitate - 34%.

Cel mai probabil însă procentul companiilor care vor „ieși la cumpărături“ în următoarele 18 luni va fi mai mare de 51%, având în vedere că pe 14 ianuarie 2020 va înceta suportul extins pentru Windows Server 2008.

Nevoia de a achiziționa servere se face simțită nu doar în rândul organizațiilor mari, dar și în rândul companiilor de dimensiuni medii și mici. Pentru acestea din urmă însă, alegerea echipamentului potrivit ridică o serie de probleme suplimentare, generate, în principal, de lipsa competențelor și experienței în acest domeniu. Pentru a veni în sprijinul acestora, specialiștii PRO SYS au realizat o trecere în revistă a criteriilor uzuale de selecție a unui server.

Utilizarea dictează configurația

Primul criteriu și cel mai important este cel al stabilirii destinației serverului, respectiv pentru ce anume îl veți folosi. Cele mai uzuale utilizări sunt:

• Servere de mail;

• Servere de web;

• Servere de fișiere;

• Servere de baze de date;

• Servere pentru aplicații;

• Servere de backup;

• Servere pentru colaborare.

Puteți folosi însă un server pentru mai multe scopuri, la fel cum anumite sisteme de tip Small Business Server permit rularea mai multor servicii pe un sigur echipament.

În funcție de destinație, cu ajutorul specialiștilor noștri, puteți stabili configurațiile hardware care să răspundă cât mai eficient posibil cerințelor de business ale companiei dvs.

Principalele elemente de care trebuie să țineți cont în această etapă sunt:

• Procesoarele

Atunci când alegeți un server puteți alege tipul de procesoare (număr de core-uri, clock speed, etc.) și numărul acestora. Alegerea este dictată, în principal, de tipul aplicațiilor rulate – de exemplu, cele multi-thread necesită nuclee cu mai multe core-uri cum este cazul serverelor Web sau cele pentru bazele de date. Atenție însă – nu doar aplicațiile dictează numărul de procesoare, ci și volumul de utilizatori. În plus, trebuie să luați în calcul și dezvoltările ulterioare de business. De aceea, cel mai bine ar fi să alegeți o configurație care să vă permită să faceți upgrade-ul procesoarelor în pas cu evoluția cerințelor de business. Puteți începe, de exemplu, cu un CPU quad-core și să faceți ulterior trecerea către 6 sau 8 core-uri, atunci când upgrade-ul se justifică din punct de vedere al nevoilor de procesare. Puteți astfel evita capcană unei investiții inițiale mari pe care să o amortizațiprea lent.

• Capacitatea RAM

Cu cât sunt mai rapide procesoarele, cu atât mai multe opțiuni RAM sunt disponibile. Dacă nu sunteți siguri de ce „cantitate“ de RAM aveți nevoie, și în acest caz ar fi mai bine să alegeți un server care să vă permită upgrade-ul ulterior. Există însă câteva repere după care vă puteți ghida – traficul mare, limbajele PHP, bazele de date SQL, rularea simultană a mai multor aplicații şi virtualizarea solicită resurse RAM mari. Sunt mulți parametri de luat în calcul și, uneori, este dificil de găsit un răspuns acoperitor. De aceea, multe companii aplică principiul „More is better“.

• Soluțiile de stocare

Aplicațiile au un cuvânt greu de spus și atunci când alegeți ce soluții hardware de stocare veți folosi – clasicele HDD-uri sau mai modernele SSD-uri. Decizia nu trebuie luată doar în funcție de cost, ci mai ales de cerințe. Configurațiile sunt și ele importante – RAID, dacă vreți să vă protejați datele, SAS – pentru baze de date / aplicaţii care necesită un număr mare de IOPs. Evident, și în cazul stocării, este recomandabil să vă orientați către un server care să vă permită nu atât upgrade-ul, cât adăugarea facilă de noi dispozitive de stocare.

Pe lista criteriilor principale de alegere trebuie să includeți și sistemul de operare – aveți de optat între sistemele proprietare (Windows Server, Red Hat Enterprise Linux etc.) și sistemele Open Source, fiecare cu plusurile și minusurile proprii.

Alte criterii... esențiale

Elementele de mai sus nu sunt singurele care trebuie luate în calcul în alegerea unui server. Există numeroase alte variabile care trebuie introduse în ecuație, cum ar fi:

• Redundanța – Dacă serverul pe care doriți să îl achiziționați îl veți utiliza pentru a rula aplicații critice, este recomandat să alegeți o configurație care utilizează componente redundante. Cum ar fi două surse de alimentare, astfel încât, dacă una din ele se defectează, cealaltă să poată prelua încărcarea fără ca funcționarea echipamentului să fie afectată. Unele servere vă permit să instalați o capacitate completă de memorie redundantă, în timp ce altele pot include un slot suplimentar pe care îl puteți utiliza pentru a instala un modul de memorie rezervă. Și pentru că tot am amintit de memorie, ați putea evalua și tehnologiile de tipul „Fault Tolerant Memory“, cum este, de exemplu, Error Correcting Code (ECC), care poate corecta dinamic erorile de memorie tip single-bit și le poate detecta (doar) pe cele double-bit.

• Componentele hot-swappable – Creșterea dependenței business-ului de aplicațiile IT, face ca mentenanța unui server să fie adesea dificil de realizat. Componentele hot-swappable vă permit să realizați unele „manevre“ din mers, fără a perturba funcționarea echipamentului și randamentul utilizatorilor. Evident, nu puteți schimba o placă de bază sau un procesor, însă numeroase servere permit înlocuirea echipamentelor de stocare, a surselor de alimentare, a modulelor de expansiune, etc.

• Conectivitatea – este un element neglijat frecvent atunci când se alege un nou server. O greșeală care poate fi extrem de costisitoare atunci când este vorba de un echipament care trebuie să susțină mai multe mașini virtuale, să funcționeze ca un nod de cluster, ca server Web, etc. În asemenea cazuri, o configurație standard nu include îndeajuns de multe opțiuni de conectivitate – nici ca număr de porturi și nici în ceea ce privește viteza acestora. Și în acest caz selecția este dificil de făcut – este tentant să alegeți o interfață de rețea rapidă, cum ar fi un port Ethernet 10Gigabit, dar uneori este mai economic și mai flexibil să optați pentru un server cu mai multe porturi 1GbE.

• Virtualizarea – este un „factor“ cu impact major în stabilirea configurației unui server, nu doar în ceea ce privește conectivitatea, ci și în alegerea capacităților de procesare, stocare și RAM.

Suportul decide alegerea

Lista criteriilor de alegere a unui server este mai lungă, însă includerea altor condiții care să fie luate în calcul ar complică și mai mult „ecuația“. Care și așa este destul de complexă pentru companiile care nu dețin in-house competențele și experiența necesare. Mai ales că include numeroase necunoscute – cum ar fi, de exemplu, estimarea evoluției cerințelor de business pe o durată de 5 ani (considerată a fi durata medie de viață a unui server).

De aceea, suportul este extrem de important atunci când luați decizia achiziționării unui nou server. Și nu, nu este vorba doar de mentenanță și upgrade, ci mai ales de sprijinul pe care specialiștii în domeniu vi-l pot oferi din faza de analiză a cerințelor de business și transpunerea acestora în configurații hardware și software, până la darea efectivă în utilizare.

Specialiștii PRO SYS va pot ajuta în fiecare din aceste etape, gama noastră de servere TRUSTER oferindu-vă libertatea de a alege dintr-o gamă extinsă de configurații flexibile, care pot fi personalizate pe nevoile și bugetul companiei dvs.

Contactați-ne și vă veți convinge!

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?